Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.
Új jelszó kérése
Játék Webshop Facebook like box
Kategóriák
Hírlevél játékainkról
Játékok kínálatunkból
Szavazás
Fórum
Nincsenek témák!
Házhozszállítás

Szállítási díjak 890,-Ft-tól!

UNAS

 

Játékok blog
2016.03.26 18:12

Kirakós, de hány darabos?

Amikor a gyermek elkezd ügyeskedni, pakolászni, tenni-venni, szinte minden szülőnek azonnal eszébe jut a jó "öreg" kirakós játék. 

Emlékszem az első próbálkozásokra, mikor kisfiam a 12 darabos, fából készült példánnyal próbálkozott először. Igazi élmény volt, mikor egy-egy figura szépen kirajzolódott. Aztán persze jöttek a nagyobbak is. Óriási szerelem miatt több dínós puzzle került a születésnapi meglepetések közé, karácsonyfa alá. Egyre nagyobbak, szebbek  és bonyolultabbak. Hát őszintén szólva, nekünk is hatalmas élményt jelentett, mikor fiunk szinte pillanatok alatt végzett a képpel, szétszedte és ismét összerakta. Gondoltam arra is, hogy talán a génjeiben van, hogy ennyire megkedvelte a szép képeket? Mert bevallom én is szerelmese vagyok ennek a kiváló szórakozásnak. Már gyerekkoromban szívesen mulattam időmet így, sokszor a szőnyegen görnyedve éjfélekig raktuk nővéremmel, hogy minél előbb megcsodálhassuk művünket. Később pedig mikor a fiamat vártam, nagy hassal az asztal mellett kuporogva pakolásztam a darabokat. Mikor pedig végeztem megelégedéssel pásztáztam végig a képen.

A rengeteg alkotóelem összerakása türelmet és kitartást igényel. Gyermekünk a lehető legjobban tölti idejét ezzel az érdekes foglalatossággal. Fejleszti, önuralomra, türelemre és kitartásra neveli. Megkedveli a színeket, formákat, szép tájakat és állatokat. Mesehősök kirakása során együtt örülhet kedvencének anyuval vagy apuval. A családi kirakózás örök élményt és emléket fog hagyni a kicsiben.

Kezdetben mindenképpen a kisebb, egyszerűbb darabokkal próbálkozzon a gyermek. Aranyos állatkás kirakóval nem lehet mellélőni, ez biztosan minden gyermek kedvence lesz. A fából készült kirakós játékok, amellett, hogy az apró kezek könnyen tudnak velük bánni méretüknél fogva, általában kerettel rendelkeznek, mely biztosítja a biztosabb elhelyezést. A fa természetes és fontos, hogy egészségre ártalmas anyagokat sem tartalmaz. Láttam már állatfejeket ábrázoló, papírból készült 4-5 darabos puzzle-t is. Ugyanilyen létezik járműves, háziállatos, erdei állatos kivitelben is.

Utána megpróbálkozhatunk nehezíteni a "pályán". Válasszunk több darabos, akár 24-48 darabos készleteket. Itt szinte minden mesehőssel, kedvenccel, mintával létezik a játék. Fontos, hogy először mindenképpen a nagyobb méretű alkotóelemek mellett tegyük le voksunkat. A kicsi kezeknek ügyesedni kell, megszokni a darabok fogását és elhelyezését. De ha a kezdeti próbálkozásokat siker koronázza, hamar léphetünk tovább, több darabos, kisebb alkotóelemekből összerakható készletekhez.

A gyermek 4-5 évesen már képes figyelmét annyira összpontosítani, tud annyira kitartóan dolgozni a cél érdekében, hogy már akár egy 100 darabos képet is képes kirakni. Mikor pedig elégedetten látja, hogy nem volt hiába a munka, hamar megkedveli ezt a kiváló elfoglaltságot.

6-7 évesen már nagyobb, apró darabos képek kirakása sem fog nehézséget okozni. Fiam 6 évesen már kitartóan segített nekem, mikor a 2-3 ezer darabos képet készítettem. Elmagyaráztam neki, hogyan álljon neki a munkának, a szélek kirakásával, hogyan válogassa szét úgy a darabokat, hogy a későbbi munka minél egyszerűbb legyen. Együtt dolgoztunk és ez mindkettőnknek nagyon kellemes időtöltés volt. 

Most pillanatnyilag nem folyik "munka", de már a következő készlet a polcon vár arra, hogy együtt megbirkózzunk vele.

 

-cjka-

 

Webáruház készítés